1 Ekim 2012 Pazartesi

10 Sıra Dışı Ağaç

Ağaçlar sıkılıyorlar. Tüm yaptıkları orada durmak, kışın göze hoş görünmek ya da sonbaharda meyve vermek. Bunun haricinde ağaçlar, büyüleyici organizmalardır. Onlar insan yaşamına bağlı bir zaman ölçeği içinde yaşarlar ve böyle yavaş hareket ettikleri için biz genellikle onların ne yaptıklarının farkına varmayız. Burada, on sıra dışı ağaçtan bahsedeceğim, biyolojileri ya da insanların onları bir şekilde değiştirmeleri sebebiyle.

1. Yontulmuş Ağaçlar (Sculpted Trees)


Arborsclupture, yaşayan ağaçlara büyük ölçekli bonsailer gibi bir şekil verilmesi işlemidir. Azel Erlandson bütün arborsculptorların en büyükleri olarak kabul edilir ve onun"Circus ağaçları" hala popüler yerlerdir. Ağaçların büyümesi sırasında, onlara istedikleri şekiller verilmektedir. Burada görülen, Erlandson'un eseridir.

2. Boab Prison Ağacı (The Boab Prison Tree)


Batı Avurtralya'da, Derby şehrinin dışında insanlık tarafından kullanılmak üzere konulmuş bir ağaç vardır. Bu adı almasının sebebi, onun şişman gövdesidir, 14 metre genişliğindedir ve içi oyularak küçük bir hücre oluşturulmuştur. Mahkumlarını şehre getiren polisler, geçici bir bekleme istasyonu olarak kullanıyorlardı burayı. Boab yaklaşık 1500 yaşındadır ve ziyaretçiler ağacı küçük bir çitin arkasından izlemek zorundadır.

3. Ejderha Kanı Ağacı (Dragon Blood Tree)


Hint Okyanusu kıyısında, Somali sahillerindeki Socotra takımadaları, Dragon Kanı ağaçlarına ev sahipliği yapar. Dragon Kanı ağacı birkaç sebepten dolayı sıra dışıdır. Gövdesi sade ve çıplak iken tepede keskin dikenli yapraklara sahiptir. Bir sıra dışı özellik de eğer gövdesine bir delik delerseniz parlak kırmızı sap dışarı akıyor. Dragon Kanı denilen kızıl sap, kurutulur ve ilaç ve boya olarak kullanılır. Sokotra sakinleri her derde deva bir ilaç olarak kullanırken Batı'da keman için kırmızı bir cila olarak kullanılır.

4. Jabuticaba


Jabuticaba, Myciaria cauliflora, Brezilya'da yetişen sıra dışı bir meyve ağacı. Meyveler ağacın gövdesinde büyürler, dallarında değil. Küçük siyah meyveler genellikle üzümle karıştırılır ve genellikle yenilebilir ya da meyve suyu ve şarap yapmak için ezilir. Siyah garip görünümüne rağmen beyaz tüylü çiçekler açar. Eğer doğa şartları iyiyse ağaç, yılda birkaç kez çiçek açar ve meyve verir.

5. Pennantia baylisiana

Bu ağaç neden özeldir? Diğer ağaçlar gibi görünüyor ve bu özellikleri onu heyecan verici yapmıyor. Aslında bu ağacı sıra dışı yapan şey, onun doğaca en nadir bulunan ağaç olmasıdır. Yeni Zelanda kıyılarında ve Three Kings Adaları'nda bu ağacın sadece birkaç örneği vardır. Ağacın kalan türleri sadece dişi olduğundan türün daha fazla üremesi için hiçbir umut yoktur.

6. Kauri


Herkes boyutlarıyla ünlü dev kızılağaçları bilir ama kuzey Yeni Zelanda'daki kauri ağacı, odun hacmi ile dünyadaki en büyük ağaçlardan birisidir. Ağacın yüksekliği 50 metre ve çevresi 15 metredir. Bir sekoyadan kısa fakat kauri, sekoya gibi yukarıya gittikçe daralmıyor. Ağacın gücü nedeniyle bir ağacın kesilebilmesi 19. yüzyılda mümkün olabilmiştir. Kauri reçinesi, vernik yapımında kullanılan önemli bir emtia oldu. Ağaçlardan reçineyi çıkaran kişilere Sakız-Kepçeleri adı veriliyordu. Ağacın türü nedeniyle bataklıklarda kullanılan ağaçlar 50.000 yıl bozulmadan kalabilir.

7. Boojum Ağacı (Boojum Tree)


California Çölü'ndeki Boojum ağacı ilk bakışta bir ağaçtan çok kaktüsü andırır. Ağacın ince gövdeleri dolambaçlı şekillerde 20 metreye kadar büyüyebilir. Bir çöl yerli bitkisi olarak su kaybını en aza indirebilmek için yaprakları incedir. Ağaçlar çiçek açtığı zaman gövdelerinin çok üstünde bir krem üretirler.

8. Gökkuşağı Okaliptüs (Rainbow Eucalyptus)


Bir şaka gibi, inanması zor ama rengarenk bir ağaçtır, Gökkuşağı Okaliptüs. Filipinler'de yaşayan bu ağaç yeni bir kabuğu çıkaracağı sırada eskisini bırakmaz. Kabuğu eskidikçe dökülmeye başlar. Bu sırada rengi önce kahverengiye sonra da turuncuya daha sonra da mor, mavi, yeşil, birkaç renk değiştirir. Genellikle dekoratif olarak kullanılırlar.


9. Kök Köprüler (Root Bridges)

Kök Köprü, Hindistan ormanlarında uygulanan özel bir fidancılık biçimidir. Cherrapunji'deki kauçuk ağaçlar yüzyıllar boyunca, dere ve nehirler üzerindeki köprülerini büyütmek için Khasis insanları tarafından yıkıldı. Köprüyü oluşturabilmek için gereken şekli vermeleri gerekiyordu. Çapraz şekillerle bunu başarmışlardı. Onlar, beton köprüler çıkana kadar bu köprüleri kullanıyorlardı.

10. Şapel Meşe (Chapel Oak)


Le Chéne Chapelle (The Oak Chapel - Şapel Meşe), Allouville-Bellefsee'de içine iki şapel oyulmuş bir meşe ağacıdır. Meşe yaklaşık 800 yaşındadır ve şapeller içine yaklaşık 1600'lerde oyulmuştur. Bir yıldırım düştü ve ağacın büyük bir kısmı yandı ancak ağaç yine de ayakta kalmayı başardı. Şu anda şapel hala kullanımda. Şapelin üstüne çıkabilmek içinse etrafında bir merdiven var.

derleme: listverse.com

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ez denım

Yorum Gönder

AddThis

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys