7 Ekim 2012 Pazar

Angel Şelalesi

Angel Şelalesi - Venezuela

Angel Şelalesi - Venezuela
Dünyanın en yüksekten düşen şelalesi. 979 metreden düşüşü ve 807 metrelik dalışı ile bu alanda dünya rekorunun sahibi. Şelale, Canaima Ulusal Parkı içindeki Auyantepui Dağı'ndan aşağı düşer. Bolivar Devleti'nin Gran Sabana bölgesindeki bu eşsiz doğa harikası, Unesco'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alır. Şelale düşüşünün ardından Carrao Nehri'nin bir kolu olan Churun Nehri'ni besleyen Kerep Nehri'ne akar.

Şelaleye adını veren, Jimmie Angel'dir. Jimmie, uçağı ile şelalenin üstünden uçmuştur. Şelaleyi keşfeden, Jimmy'dir. İspanyolların dediği "Salto Angel" ismi de, Jimmie'nin isminden gelmektedir. Jimmie, maden aramak için, uçağı ile bir geziye çıkmıştır. Bu sırada bu şelaleyi görür. Daha sonra eşi ve yakın arkadaşlarına burayı göstermek için tekrar havalanır. Ancak Şeytan Kanyonu adı verilen bir bölgeden geçerken uçakları düşer. 11 gün süren mücadelenin ardından Jimmie ve arkadaşları kurtulur. Bu kurtuluşun ardından Jimmie Angel, bir efsane haline dönüşür ve şelaleye adı verilir.

Angel Şelalesi - Venezuela
2009 yılında, Başkan Hugo Chavez, şelalenin isminin, yerlilerin kullandığı tabirle Pemon (Kerepakupai Vena - en derin yerin şelalesi) olmasını istediği. Buna gösterdiği gerekçe ise, dünyanın en meşhur yerlerinden birisinin özgün bir adı taşıması gerekliliği idi. Chavez, "Angel buraya daha dün geldi. Halbuki şelale yüzyıllardır bizim. Öyleyse adını da biz koymalıyız." dedi. Ancak daha sonraları aldığı karar, isim değişikliği yönünde değildi. Şelalenin adı Angel olarak kaldı. Ancak Kerepakupai Vena ismi korumaya alındı.

wikipedia.org'dan yararlanılarak hazırlanmıştır.




0 yorum:

Yorum Gönder

AddThis

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys